Hvordan vedlikeholde UV-systemet


            
OPPBYGGNING:
Renseanlegget er designet i rusfritt stål for høyeste kvalitet under høyt arbeidstrykk og high flow på vanngjennføringen, i tillegg er det bygd kompakt og stilfullt.
Vannet grovrenses i et prefilter, som fjerner de største rust og jordpartiklene, før det går videre til et enda finere partikkelfilter, for å fjerne mindre partikler. Så vil karbonfilteret redusere klor, lukt og vond smak, før det går videre opp til UV-kammeret, som dreper evt. bakterier og virus som måtte finnes i vannet. På trykkmåleren kan du følge med på husets vanntrykk til enhver tid, og skulle det bli drastisk trykkfall her, kan det tyde på at filtrene er tette og trengs å byttes, eller at det er jobbing eksternt på ledningsnettet. Anlegget er Norsk designet og patentert, montert og trykktestet på vårt anlegg i Kristiansand. Her gjennomgår hvert eneste anlegg full testing før utsending og montering i ditt hus. Fagmann/ rørlegger kommer hjem til deg og monterer anlegget etter avtale.                                             
Vedlikehold:
Et UV-rensesystem er en kraftig vannbehandlingsmetode som bruker UV-C-stråling for å nøytralisere skadelige bakterier. Mikrobiologisk usikre organismer, cyster og patogener som giardia og salmonella blir uskadelige når de utsettes for UV-stråler. Som alle vannbehandlingssystemer krever UV-systemer årlig vedlikehold for å fungere effektivt og beskytte ytelsen. Fra å bytte UV-lampe årlig til rengjøring av kvartshylsen, er å ta godt vare på UV-systemet ditt den beste måten å sikre at den beskytter deg mot bakterier og sykdommer.
                                                                                                                                                                                                                            
Hvor ofte trenger jeg å bytte UV-lampe?
UV-lamper bør skiftes ut hver 12. måned. UV-lamper har en levetid på omtrent 9000 timer. Beregnet ut betyr dette at lampen kan fungere i omtrent 375 dager før den må byttes ut. Siden teknisk sett er lampen god i omtrent et år og en uke, gir dette deg et lite vrikkerom i tilfelle du glemmer å bestille en erstatningslampe i tide. Det er imidlertid alltid lurt å ha en ekstra lampe for hånden, eller sette en påminnelse om å bestille en ny lampe en måned før den gamle utløper. Etter de 9000 timene vil desinfisering ikke lenger forekomme, og du vil ikke lenger være beskyttet mot noe mikrobiologisk usikkert innhold i vannet ditt. Etter at UV-lampen har brent ut, fører du ganske enkelt vann gjennom et glass inne i et rør.
Når du bytter ut UV-lampen din, er det også viktig å skifte ut UV-systemets o-ringer. O-ringer sikrer en lekkasjefri og vanntett tetning. Imidlertid vil de over tid svekkes og brytes ned. Installering av nye o-ringer når du bytter ut lampen, sikrer at vann ikke kan rømme ut av kammeret og skade noen av systemets elektriske komponenter.  
                                                                                                                                                          
Hvorfor må UV-lamper byttes ut?
De bakteriedrepende egenskapene til UV-lamper drives av kvikksølv. Hver UV-lampe i glass inneholder kvikksølvperler som vil skape elektriske buer som vil desinfisere i vannet. Når det påføres varme på lampen, avgir kvikksølv UV-C-lys. Denne UV-strålingen produserer bakteriedrepende bølgelengder som er i stand til å nøytralisere bakterier. Når de blir utsatt for UV-C-stråler, klarer ikke bakterier å reprodusere seg. Det kvikksølvdrevne ultrafiolette lyset som stråler ut fra UV-lampen inaktiverer mikroorganismene i vannet.
I løpet av de 9000 timene UV-lampene er aktive i, vil kvikksølv tømmes sakte når det fortsetter å påføres varme på det. Etter at de 9000 timene, er kvikksølvets effektivitet oppbrukt, og lyset som sendes fra lampen vil ikke lenger bestråle mikroorganismer i vannet.
Selv om kvikksølv er farlig på høye nivåer, inneholder UV-lamper bare små mengder kvikksølv. På ingen tid er kvikksølv direkte utsatt for vannet, og det utgjør ingen helserisiko. Mens kvikksølv også kan ha skadelige miljøpåvirkninger, kan UV-lamper kastes på en sikker måte. Akkurat som lysrør, kan UV-lamper faktisk resirkuleres. Kvikksølv kan deretter berges og gjenbrukes til andre bruksområder. Faktisk krever flere land at alle UV-pærer resirkuleres etter at de har brent ut. De kan leveres på alle gjenvinningstasjonene i Norge.                                                                                                                                                                           
Hva skjer når jeg tilbakestiller alarmen til UV-systemet?
UV-systemet er utstyrt med en alarm som varsler når UV-lampen ikke lenger avgir bakteriedrepende stråler, vannet desinfiseres ikke lenger. Dette er en praktisk funksjon som kan hjelpe påminnelse av systemeiere når det er på tide for dem å bytte ut utbrente pærer.
Det er ingen vits å skru av UV lampen for så senere å sette den på igjen, for å spare på pæren. Når lampen er aktivert første gang, vil lampen fortsette å brytes ned i intensiteten. Det vil fortsette å miste effektiviteten og være helt ineffektiv lenge før alarmen går 365 dager senere. Men i tillegg, når du ikke bytter ut UV-lampen, vil UV-systemets ballast jobbe hardere og vanskeligere for å prøve å opprettholde intensiteten til den ultrafiolette bølgelengden. Uten at kvikksølv hjelper, overarbeider systemet seg selv og prøver å produsere den samme UV-dosen. Dette setter unødvendig belastning på systemet. Når et system anstrenger seg for å utføre den tiltenkte funksjonen, risikerer du å skade systemet og se en for tidlig reduksjon i total ytelse. Så for både din sikkerhet og for beskyttelsen av UV-systemet er det viktig at du bytter lampen når alarmen for utskifting av lampe utløses.

Kan jeg slå av UV-systemet når jeg ikke bruker det?
UV-systemet ditt må være på, uansett om du fører vann gjennom det eller ikke. Først og fremst, hvis du glemmer å slå på systemet igjen, risikerer du å utsette hjemmet ditt for forurensning. For det andre, hver gang du slår av og på UV-systemet, forkorter det faktisk lampens levetid. Energien som brukes til å slå systemet på igjen, spiser lampens levetid på 9000 timer. Hvis du kontinuerlig slår systemet på og av, kan det hende du bare får 10 måneders desinfeksjon ut av lampen i stedet for et helt år.
Den eneste gangen det er fornuftig å periodisk slå av UV-systemet ditt, er hvis du har et sesongmessig hjem som en hytte eller en hytte som bruker et UV-system for å desinfisere vannet. Hvis du bare planlegger å tilbringe noen måneder av året her hjemme, kan du slå av lampen når du reiser. Du må imidlertid være årvåken med å holde rede på hvor mange måneder du tilbringer hjemme og planlegge strategisk når du skal skifte lampen. Selv om du bare bruker en håndfull måneder ut av året der, er det likevel lurt å bytte ut UV-lampen minst hvert annet år. Hvis det er mikrobiologisk usikre patogener i vannet ditt, er det ikke verdt å risikere eksponering for dem bare for å tappe ut noen få måneder med liv fra UV-lampen.
                                                                                                                                                                                     
Hvordan skifte UV-lampe
1. Slå av vannet. Finn vannledningen og slå av alt vannet som kommer inn i hjemmet. Forsikre deg om at alle kraner i hjemmet er stengt, og at det ikke er noen apparater som bruker vann.
2. Isoler UV-systemet. Slå av strømmen som tilføres UV-systemet. Hvis systemet fremdeles er varmt, vent til det er avkjølt.
3. Skru av sikkerhetsdekselet og ta ut lampestikket. Forsikre deg om at du bruker vernehansker eller håndterer lampen med en klut. Oljene på huden din vil skade kvartshylsen og lampen.
4. Fjern UV-lampen og hylsen fra kammeret. Skru av hylsebolten og kast de gamle O-ringene. Du vil erstatte disse med nye o-ringer når du installerer den nye lampen. Fjern den gamle lampen forsiktig fra kvartshylsen.
5. Rengjør kvartshylsen. Ta en klut dynket i CLR og rengjør evt. Flekker eller misfarging fra kvartshylsen. Vær forsiktig, siden kvartshylser er ganske skjøre og lett kan knekke. Hvis du ikke har byttet ut ermet på flere år, bør du også benytte anledningen til å installere en helt ny erme.
6. Sett på plass o-ringene på hylsen.
7. Installer en ny UV-lampe i enheten. Vær forsiktig så du ikke strammer lampen for mye, da det kan føre til sprekker.
8. Sett den nye lampen og hylsen inn i systemet. Forsikre deg om at lampen er riktig justert med lampestikket før du setter på plass sikkerhetsdekselet.
9. Slå på vannet igjen og se etter lekkasjer. Kjør vann gjennom systemet, og pass på at ytelsen er uendret og at det ikke er lekkasjer. Som alltid, se produsentens instruksjoner for å sjekke rutinemessige desinfiserings- og vedlikeholdsprosedyrer.
Husk at forskjellige UV-systemer vil bli konfigurert annerledes. Dette kan kreve at du tar forskjellige trinn for å trekke ut hylsen og lampen under utskifting. Når du bytter ut UV-lampen, bør du imidlertid alltid benytte anledningen til å rengjøre kvartshylsen eller bytte den ut.
                                                                                           
Så er det 365 dager til neste gang, og du kan kose deg igjen med deilig, trygt og godt Drikkevann!